1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii

Pensiunea Ambient, este locul perfect in care sa sarbatoriti un 1 Mai insorit si plin de surprize. In Brasov petrecerea continua si Ziua Internationala a Muncii se sarbatoreste in acesi timp cu zilele Brasovului. Dupa memorabila duminica in care Junii Brasovului au coborat calare, catre centrul vechi, astazi avem un nou motiv de bucurie pe care va invitam sa il petreceti alaturi de noi.

În România, Ziua Internationala a Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată in 1980 de către socialisti. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații pe strazile principale. Muncitorii, imbracati festiv, purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța de propaganda a acestei zilei a fost minimalizată, insa oamenii se bucură in continuare de acest eveniment,si il sărbătoresc în aer liber, la iarbă verde, la mare sau la munte, cu mici, bere si alte prepárate delicioase.

În 2003, o confederație sindicală, a încercat sa organizeze o adunare populara, cu mici, bere și muzică, pentru a sarbatori acestă zi.

În Germania, 1 mai este zi liberă de asemenea. Se poartă in piept o panglică roșie, în amintirea unui 1 mai 1890, unde, în ciuda interdicției manifestațiilor de către Sozialistengesetz, adeptii Internaționalei au hotarat să se întâlnească în parcuri si sa poarte aceasta panglică.

În Elveția, Statele Unite si Australia nu este o sărbătoare oficială.

Muncitorii de pretutindeni se unesc pe 1 Mai pentru a protesta impotriva exploatării, însă, in fiecare tara este diferit, în funcţie de tradiţiile specifice mişcărilor naţionale. În Uniunea Sovietică, prima manifestatie de 1 Mai a avut loc în 1917, în Piaţa Roşie. În acest loc, in 1924, după construcţia Mausoleului lui Lenin, sute de mii de muncitori, comemorează de peste opt decenii, an de an, Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie.

În Statele Unite, în 1958, preşedintele Dwight D. Eisenhower decide ca de 1 Mai se sărbătoreste Ziua Fidelităţii faţă de tradiţia libertăţii americane. Scopul era evitarea suprapunerii festivităţilor muncitorilor americani cu cele din ţările comuniste. În Statele Unite, se sarbatoreste Ziua Muncitorilor în prima luni din septembrie. Cu toate acestea, semnificaţia principala a evenimentului nu a fost data uitarii. În 2006, spre exemplu, mexicanii muncitori imigranţi au ales 1 Mai pentru a declanşa o revolutie generala cu scopul modificarii legislaţiei muncii.

Dar 1 Mai nu este numai sărbătoarea comuniştilor si a muncitorilor. Ea are o veche tradiţie la români, sub denumire a Armindeni. ”Armindenul”, este simbol al vegetaţiei care protejeaza recoltele şi animalele. Conform tradiţiei, aceasta zi se mai numeste şi “ziua pelinului” sau “ziua beţivilor” şi reprezinta începutul verii. Armindenul se serbează pentru rodul pământului, ca să nu bată grindina, împotriva dăunatorilor, pentru sănătatea vitelor, vinul bun, oamenii sănătoşi, prin petreceri la iarba verde, unde se mănâncă miel, caş şi se bea vin roşu cu pelin.

Va stam la dispozitie pentru a va darui un 1 Mai memorabil!
Cu drag, Echipa Ambient