Paştele la români, tradiţii şi obiceiuri

Pastele este, împreuna cu Crăciunul cea mai importanta sărbătoare a creștinilor. In Sâmbătă Mare, toate gospodinele sunt ocupate cu pregătirea preparatelor tradiționale: oua roșii, carne de miel si pasca.

Tradiția de a avea pe masa de paste oua roșii este o tradiție străveche, care datează cu 2000 de ani înaintea nașterii lui Isus Hristos. Cea pe care noi o cunoaștem este ca Maica Domnului a pus un cos de oua sub crucea fiului ei răstignit, pe care mersese sa il plângă, iar sângele acestuia a înroșit ouăle.

Ouăle roșii simbolizează astfel pentru noi, sacrificiul Mântuitorului pentru omenire. Ciocnirea lor este întotdeauna o bucurie atât pentru cei mici, cat si pentru cei mari si este o acțiune care se săvârșește pana la Înălțare in timp ce se rostesc cuvintele tradiționale “Hristos a înviat!” la care cealaltă persoana răspunde “Adevărat a înviat!”

Pensiunea Ambient va invita la Brașov sa sărbătoriți alături de noi ca ´´Hristos a Înviat´´ si va așteaptă cu cele mai delicioase preparate tradiționale.

Oferta Paste

• mic dejun bufet
• prânz sau cina tradiționala in data de 16.04.2017 la Restaurantul Hotelului Ambient(exista meniu care conține carne de miel, carne de vita sau meniu vegetarian)
• parcare, zilnic în față și în curtea Ambient Pensiune
• acces internet in cameră si wireless in spațiile publice
• beneficii adiționale furnizate de partenerii noștri prin Ambient Exclusive

Mai multe detalii

Lumânarea, simbol al Învierii, reprezintă viată însăși. Obiceiul este ca, după slujba, lumânarea trebuie adusa acasă aprinsa. Lumânarea de la Înviere nu se arunca, ea este păstrata cu sfințenie pentru a fi aprinsa la necazuri in fata unei icoane.

Povestea Iepurașului de Paste

Un moment foarte important așteptat, mai ales de copii, este venirea Iepurașului. Se crede ca Iepurașul de Paste își are originea in credințele pre cristiane ale fertilității. Iepurele, cel mai fertil animal, era văzut ca un simbol al renașterii naturii in aceasta perioada a primăverii. Conform tradiției Iepurașul aduce cadouri copiilor, iar aceștia il așteaptă cu mare bucurie si nerăbdare in fiecare an.

Iepurele este un vechi simbol al fertilității, prezent în toate mitologiile. Acesta se leagă de divinitatea Pământului-Mamă, de ideea de regenerare şi înnoire neîntreruptă a vieții. Este o ființă selenară, care întruchipa o veche zeiță germanică, Eostra, mitologizare a primăverii şi fecundității, încă adorată în mediile rurale ale secolului al 13-lea. Mai înainte, saxonii celebrau venirea primăverii prin festivaluri tumultoase, pe care misionarii creștini n-au avut altă soluție decât să le integreze. Festivalul păgân al Eostrei coincidea de altfel cu învierea lui Iisus, prin urmare avea sens a adoptare a sa sub mantie creștină.

Speram ca anul acesta sa primiți multe cadouri de la Iepuraș si va așteptam cu bucurie sa le descoperim împreuna!