De ce Ziua Internațională a Femeii este sărbătorita la 8 Martie?

Haideți sa cunoaștem împreuna povestea din spatele acestei zile importante!

Cronologia celebrării Zilei Femeii

Pentru a avea o imagine clară a originii istorice a acestei sărbători este necesar sa păstram în minte câteva date importante:

1909: Celebrarea Zilei Naționale a Femeii în Statele Unite ale Americii
În urma declarației Partidului Socialist al Statelor Unite în susținerea grevei din 1908, în care lucrătoarele textile, au protestat împotriva condițiilor proaste de muncă, la 28 februarie a avut loc în întreaga tara Prima Zi Națională a Femeii. Pana in anul 1913 s-a sărbătorit “Ziua Națională”, în ultima duminică din fiecare februarie.
1910: Proclamarea Zilei Internaționale a Femeii Muncitoare

În 1910, la a doua Conferință Internațională a Femeilor Socialiste reunite la Copenhaga, la propunerea Clarei Zetkin, a fost proclamata, fără o dată specifică, celebrarea Zilei Internaționale a Femeilor Muncitoare.
1911: Prima Celebrare a Zilei Internaționale a Femeilor Muncitoare și incendiul din fabrica de tricouri Triangle Shirtwaist din New York

Prima celebrare din istoria Zilei Femeii a fost numita, de fapt, Ziua internațională a Femeilor Muncitoare. A avut loc la 19 martie 1911 in Germania, Austria, Danemarca și Elveția.
La scurt timp după, pe data de 25 martie, a izbucnit incendiul in fabrica de tricouri Triangle Shirtwaist in New York. În tragicul incendiu au murit 146 de muncitoare, cea mai mare parte imigrante italiene si evrei din cauza condițiilor de siguranță îngrozitoare.

1917: Ziua Internațională a Femeilor în Uniunea Sovietică
La 8 martie (Calendarul Gregorian) sau 23 februarie (calendarul iulian), 1917 a fost, de asemenea, o zi importantă în istoria drepturilor femeilor. După Revoluția din Octombrie, la patru zile după ce țarul a fost forțat să abdice, guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Și, pentru prima oară în istorie, a ieșit divorțul legal și avortul și au declarat că 8 martie este considerată o sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică.

08 Martie: Ziua Internațională a Femeii
Ziua Internațională a Femeii este o zi de luptă pentru drepturile femeilor. Este ziua în care sunt revendicate avansurile în egalitatea de gen si în același timp se reflectă pe “necesitatea” sau tot ceea ce încă mai este nevoie pentru a eradica inegalitatea dintre bărbați și femei.

Pensiunea Ambient invita toate femeile, singure sau in companie, sa sărbătoreasca un 8 Martie de neuitat intr-un oraș de vis si va garantează o ședere unica si un somn lin, in cele mai confortabile camere, după cele mai frumoase petreceri.