Fortificațiile din Brașov – de la origini până în prezent

În Evul Mediu, Brașovul era una din principalele cetăți ale Transilvaniei, din șirul de cetăți cu rol defensiv destinate apărării provinciei de atacurile venite din sud. Construirea centurii de apărare a început în secolul al XIV-lea, lucrările fiind încheiate în secolul al XVII-lea, dată la care zidurile cetății, înalte de 12 metri și groase de doi metri, aveau o lungime de aproximativ trei km.

Din ansamblul de fortificații (ziduri, bastioane, turnuri și porți), se mai păstrează zidul de pe latura de nord (Canalul Graft), Bastionul Fierarilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porții, Poarta Ecaterina, Bastionul Țesătorilor , Bastionul Frângherilor, Bastionul Postăvarilor, turnuri de pulbere. În ceea ce privește fortificațiile de apărare situate în afara zidurilor, sunt încă vizibile turnurile de observație – Turnul Alb (secolul al XV-lea), aflat la o diferență de nivel la 30 m față de oraș și Turnul Negru (secolul al XIV-lea), deasupra Bastionul Fierarilor, ridicat pe o stâncă apropiată de latura de nord-vest, ce găzduiește în prezent Arhivele statului.

Construcția cetății a fost începută în anii 1553-1554 de austrieci. Acesta a fost menținută în scopuri militare, până la mijlocul secolului al XIX-lea. În 1623 a fost menționată existența unei fântâni având mai bine de 81 m adâncime, în interiorul Cetății. Între 1625 și 1630 s-a construit cetatea bastionară exterioară, cu cele patru bastioane aflate pe colțurile patrulaterului fortificat. În mai 1688, Cetățuia a fost sediul răsculaților Brașoveni împotriva ocupării orașului de către armata imperială austriacă. Ultima acțiune militară a avut loc în iunie 1849, când trupele rusești au bombardat Cetațuia, apărată de trupele revoluționare maghiare.

Canalul Graft a fost amenajat în secolul al XIV-lea, la poalele dealului Warthe, ca un obstacol natural împotriva atacatorilor. Pe marginea lui s-a construit ulterior primul zid de apărare al Brasovului, întărit cu două bastioane puternice la fiecare capăt (Bastionul Fierarilor și Bastionul Curelarilor). În dreptul Turnului Alb se află Bastionul Graft, construit în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea, perpendicular pe zidul de nord-vest al Cetății, care acționa ca un pod peste canal, prin care aveau loc aprovizionarea și schimbarea garnizoanei. Bastionul Graft a fost restaurat și a devenit un muzeu în anii 2003-2004, când a fost realizată și scara de piatră care duce la Turnul Alb. În prezent, zona cunoscută sub numele de „După Ziduri“ este un loc atractiv pentru cei care doresc să ia plimbări romantice pe aleile dominate de clădiri emblematice, ce amintesc de Brașovului medieval. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost amenajat un loc de promenadă în apropierea turnurilor, de unde pot fi admirate Piața Sfatului și întreaga cetate a Brașovului.

Echipa Ambient vă așteaptă cu multe surprize, iar staff-ul nostru vă stă oricând la dispoziție.

Vă așteptăm cu drag!